3 Ekim 2008 Cuma

Zambiya'da kurban ve hidayete eren üç insan


İHH tarafından Zambiya’da gerçekleştirilen bu ilk Kurban Organizasyonu’ndan dolayı, Muslim Youth Form olarak İHH’ya ve Türkiye’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizlere bu kurbanları gönderen Afrika kıtasından çok uzaklardaki kardeşlerimize, selamlarımızı gönderiyoruz. Sınırda çıkartılan problemlerden dolayı, Türkiye’den gelen kardeşlerimizin programa katılamaması bizi hayli üzdü. Fakat buna rağmen programımız, kararlaştırıldığı şekliyle gerçekleştirildi elhamdülillah. Zambiya’daki İslam ümmeti adına, Güney Afrika bölgesinde din ve ümmet için yaptığınız çalışmalardan dolayı minnettar olduğumuzu belirtmek isteriz. Allah’tan bu kutsal dava uğruna yaptığınız çalışmalardan dolayı, sizleri ödüllendirmesini diliyoruz.

Zambiya, coğrafi olarak Güney Afrika bölgesinde sekiz ülkeye komşu ve denize sınırı olmayan bir ülkedir. Komşuları; Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Malavi, Mozambik, Botsvana, Zimbabve, Namibya ve Angola’dır. Nüfusu yaklaşık 12 milyon olup %80’i Hıristiyan’dır. Müslüman nüfus, %10 olup ekonomik olarak iyi bir durumda değildir. Ekonomik olarak iyi olanlar ise, Asyalı Hindistan kökenli Müslümanlardır. Ve ne yazık ki, diğer Müslüman kardeşlerine karşı yardımları çok azdır. Müslümanlardan eğitimli olanlar, seküler dünyada medrese eğitimi almış olanlardır. 1996 yılında, Zambiya Anayasası’na, devletin dini “Hıristiyanlıktır maddesi eklendi ve Zambiya halkı, “Hıristiyan millet” olarak ilan edildi. Bundan dolayı, bu kurban organizasyonu bizlere ve tüm dünyaya çok şey ifade etmektedir.
Gerçekleştirilen kurban organizasyonunda, 100 hisselik kurbandan 1048 kişi faydalanmıştır. Afrika’daki ihtiyaç sahibi kardeşleri için bu kurbanları gönderenleri, Allah nasıl ödüllendirecektir bilinmez.
Bayramın ilk günü bayram namazı öncesi yapılan vaazlarda Kurban’ın tarihçesi yani İbrahim (a.s.) ve İsmail (a.s.)’ın fedakarlıkları anlatıldı. Bu vaazlara, gayrimüslimler de katılmıştı. Ve verilen bu vaaz, ciddi oranda gayrimüslimin, İslam ve diğer dinler hakkında sorular yöneltmesine vesile oldu. Namaz ve namazdan sonra yapılan konuşmaların ardından, kurbanların kesilip dağıtılması, bu meraklı gayrimüslimler için çok etkileyici oldu. İlk gün kurban edilen 10 ineğin etleri Chawama, Garden, George ve John Howard camilerinde dağıtıldı. Bu camilerde toplam 768 kişi, dağıtımdan nasiplendi. Dağıtım yatsı namazı öncesine kadar devam etti.
Bayramın ikinci günü dört inek ve iki koyun kurban edildi ve Kuomboka Camii’nde dağıtıldı. Yaşlılar, dul kadınlar, çocuklar, özürlüler ve bazı gayrimüslimlerden oluşan yaklaşık 280 kişi bu dağıtımdan nasibini aldı. Ve dağıtımın ardından kurbanın önemi üzerine bir konuşma yapıldı. Bu konuşma, birçok gayrimüslimin, kurban edilmek istenenin “İsmail mi yoksa İshak mı?” olduğu sorusunu sormasına neden oldu. Bu tür tartışma programlarının en az ayda bir yapılması isteğiyle, program kapandı. Dağıtım, ikindi vaktinden önce sona erdi. Ve böylece Kurban Organizasyonu başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu.
Üç kişi İslam’la şereflendi
Bu Kurban Organizasyonu’nun neticesinde elde edilen başarılar çok olmakla beraber, bunların en önemlisi üç kişinin bu program vesilesiyle İslam’ı seçmesi oldu.
Programın başından sonuna kadar dağıtılan etlerden, 1048 kişi nasiplendi. Bu kişilerin arasında gayrimüslimler de vardı.
Bu yılki organizasyon, şimdiye kadar yapılanların en kapsamlısıydı. Gerekli olan finansmanın ve malzemenin zamanında elimize ulaşması da ayrı bir başarıydı.
Program sırasında kimi sıkıntılar da yaşandı doğal olarak. Taşıt eksikliğinden dolayı, ihtiyaç içindeki kimi Müslümanlara ulaşamadık. Bir de elimizde İslam’la alakalı olarak gayrimüslimlere verecek yeterli broşürümüzün olmaması, program sırasında yaşadığımız en büyük sıkıntılardandı.
Benzer programların, daha fazlasıyla, bundan sonraki yıllarda da devam etmesini umuyoruz. Bu vesileyle Türkiyeli kardeşlerimize ve kurban sahiplerine şükranlarımızı sunuyor, Afrikalı kardeşlerini unutmadıkları için Allah’ın da onları kıyamet günü unutmaması için dua ediyoruz.


Hiç yorum yok: