12 Ekim 2008 Pazar

Guantanamo Üssü'nde 5 yıldır tutsak olan Avustralyalı


Guantanamo'daki askeri mahkemede yargı önüne çıkan Avustralya vatandaşı David Hicks, 5 yıldır süren esaret hayatına son vermek için kendisine yöneltilen bütün suçlamaları kabul ettiğini söyledi. Hicks'in avukatı, müvekkilinin, hakkındaki terörizme destek verme suçunu kabul ederken avukatının açıklamasını somurtarak izlediğini kaydetti. 31 yaşındaki Hicks, duruşmanın başında, davaya bakan yargıç albay Ralph Kohlmann'a, savunma ekibinden memnun olduğunu, ancak iddia makamıyla eşit olmak için daha fazla avukat istediğini söylemişti.
ÜLKESİNE DÖNECEK
İddia ve savunma makamının suçlamaları kabul etmesi nedeniyle David Hicks'e nasıl bir ceza verileceği henüz netleşmedi. Ancak ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya olan Hicks'e, gönderileceği Avustralya'da hükümetin baskısıyla daha kısa süreli bir hapis cezası verilebileceği belirtiliyor. Hicks hakkındaki cinayete teşebbüs suçlamasıysa düştü. Askeri mahkemede ifade veren Hicks, Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin öngördüğü yeni kurallar çerçevesinde yargılanan ilk sanıktı. Yüksek mahkeme, önceki sistemin anayasaya uygun olmadığına karar vermişti.
TALİBAN SAFLARINDA ABD'YE KARŞI SAVAŞTI
ABD Yüksek Mahkemesi'nin, Pentagon'un geçen yıl Guantanamo'daki tutsakları yargılama sistemini anayasaya aykırı bulmasından sonra yeniden düzenlenen askeri mahkemelerde yargılanan ilk terör zanlısı Hicks oldu. Hicks, Afganistan'daki El Kaide eğitim kamplarına katılarak ve kısa süre Taliban'ın yanında savaşarak terörizme destek vermekle suçlanıyordu. Guantanamo'ya 2002 yılı Ocak ayında getirilen ilk tutsaklar arasında bulunan Hicks, bu tarihten beri yargılanmayı bekliyordu.
Çiftlik işçisiydi Müslüman oldu
31 yaşında ve daha sonradan Müslümanlığı seçmiş eski bir çiftlik işçisi olan Hicks, 2002 yılının başlarında Afganistan'da yakalandıktan kısa süre sonra Guantanamo'ya götürülmüştü. Hicks, 2004 yılında yargılanmaya başlamış, ancak daha sonra ABD Yüksek Mahkemesi bu süreçte izlenen sistemin anayasal olmadığına karar vermişti.
28.03.2007

Hiç yorum yok: