1 Ekim 2008 Çarşamba

Hollanda'nın kurucusu Müslüman olarak ölmüş


Hollanda'nın kurucusu ve atası olarak bilinen Willem van Oranje'nin, ölmeden iki yıl önce İslam'ı seçtiği ve iki yıl süreyle "Yusuf İbrahim van Oranje Nassau" olarak yaşadığı ortaya çıktı.
Hollandalı tarihçi Tjalling Wenselaar, Leiden Üniversitesi için hazırladığı doktora tezinde Oranje'nin, Kuzey Afrika'daki Müslümanların halifesi konumunda bulunan Abdül Ebu Uzrim ile birçok kez görüştüğünü ve bu görüşmelerde Müslümanlığı seçtiğini belirtiyor. Hollanda Ulusal Arşiv'den Kuzey-Afrika belgelerine kadar oldukça geniş bir yelpazede araştırma yapan Wenselaar, ölümünden sonra Willem van Oranje'nin Müslüman olduğunun Hollanda tarihinden bilinçi olarak çıkartıldığını ve gizlendiğini de kaydediyor.
Araştırma sonuçlarının basında yer almasının ardından Cihan'a konuşan Hollanda merkezli Türkevi Araştırmalar Merkezi Müdürü Veyis Güngör, "Bu bilgi bizim için, Hollanda için sürpriz oldu." dedi. Güngör, Wenselaar'ın dört yıl boyunca derinlemesine arşiv araştırması yaptığını ve Hollandalıların atası olarak kabul edilen Oranje'nin adının "Yusuf İbrahim van Oranje Nassau" olduğunu ve bu gerçeğin Hollanda tarih kitaplarına geçmesini belirttiğini ortaya çıkardığını söyledi.
Willem van Oranje'nin İslam'ı seçmesini Oranje'nin o günkü Abdül Abu Uzrim ile birlikte çalışmaya başlamasına dayandıran tarihçi Wenselaar'a göre, Hollanda ve Endülüslülerin ortak bir düşmanı vardı: "İspanyollar." Müslümanlar İspanyollar tarafından İber Yarımadası'ndan çıkarılmıştı ve Kuzey Afrika Müslümanlarının ise tek bir rüyaları vardı: "İspanyollardan intikam almak." O sıralarda Halife Abu Uzrim, Willem van Oranje'ye askerî destek verdi. Halifenin bu şık davranışı karşısında Müslümanlığı seçen Willem van Oranje, 1582'nin bahar aylarında "belydende eede des muzelmans", yani şehadet getirmek suretiyle İslam'ı seçtiğini beyan etti. Ulusal Arşiv'den Kuzey-Afrika belgelerine kadar oldukça geniş bir yelpazede araştırma yapan tarihçi Wenselaar, Willem van Oranje'nin Müslüman olduğunun Hollanda tarihinden çıkartıldığını, bu kampanyanın bir bölümü olarak Hollanda'nın milli marşı 'het Wilhelmus'ta Oranje'nin Hıristiyan olduğu propagandası yapılarak tarihin saptırıldığını belirtiyor. Bu yanlışın ilk önce tarih kitaplarında düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Hollandalı tarihçi, Müslüman olduktan sonra 'Yusuf İbrahim van Oranje Nassau' adını alan Oranje'nin bu yönünün artık bilinmesi gerektiğini kaydediyor.
Araştırmacı bir adım daha ileri giderek, Delft'te bulunan Oude Kerk'in bir müddet cami olarak kullanıldığını iddia ediyor ve bu bilgilere 16. yüzyılda meşhur olan şair Jan van Schamelwyck'in günlüklerinde rastlandığını söylüyor. Wenselaar, yarın Leiden Üniversitesi'nde doktora tezinin savunmasını yapacak.
zaman/01/10/2008

Hiç yorum yok: