1 Ekim 2008 Çarşamba

Brezilya Müslümanları

Vehbi HORASANLI
Amerika kıt'ası, Müslümanların en az yaşadığı coğrafya. Bu kıt'ada Kanada, Guatemala, Kostarika ve Arjantin’e yolculuklarım olmuştu. Bu sefer Brezilya’nın Paranagua şehrine gittik. Arjantin’de televizyonda millî marşları çalınırken bir caminin ve namaz kılanların kısa bir görüntüsü yer alıyordu. Bu görüntü sayesinde ülkede Müslümanların yaşadığını anlayabiliyorsunuz. Fakat gittiğim son Güney Amerika ülkesinde yani Brezilya’da Müslümanlar en fazla yoğunluğa sahip. Yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor.
Gemimizin yanaştığı rıhtımdan bir caminin minaresi görünüyordu. Cuma günü gelince bir denizci arkadaşımla namaz kılmaya buraya gittik. Güzel bir mimariye sahip bu camide yerli Müslümanlarla tanıştık. Daha ziyade Suriye, Filistin ve Lübnanlı Müslümanlar bu ülkeye yıllar önce yerleşmişler. Şimdi ise Faslı Müslümanlar bu ülkeye geliyorlar.
Camide, namazdan sonra tatlı ikramı yaptılar. Bizim irmik tatlılarına benzer çok güzel bir şey yedik. İkram yapan Faslılardı. Bu ülkeye İslâmiyet’i yaymak amacı ile geldiklerini öğrendik. Akşama yemek ziyafeti verdiklerini söylediler. Bizi de davet etmişlerdi. Ne yazık ki ben gidemedim ama diğer denizci arkadaşım davete icabet etti. Güzel duygular yaşadığını söyledi.
Eğer haritaya bakarsanız bu kıt'aya Müslümanlığı yaymak için niçin Faslıların ilgi gösterdiğini anlayabilirsiniz. Zira Brezilya’nın hemen karşısında yani Atlantik Okyanusunun diğer tarafında Fas’ın olduğunu görürsünüz. Fas, yaklaşık 50 milyondan fazla nüfusu ile bölgenin güçlü bir devleti haline gelmiştir. İnşallah Amerika kıtasının İslâmiyet’i tanımasına vesile olurlar…
Bu arada yeni Müslüman olmuş bir genç ile tanıştık. Daha önce Yahudi imiş. Faslı kardeşlerimiz bu gençle ilgileniyorlardı.
Ayrıca bizim gibi Cuma namazını kılmaya gelmiş Pakistanlı denizci kardeşlerimizle tanıştık. Bunlarla hoş bir sohbetimiz oldu, zira İngilizce anlaşabiliyorduk. Fakat Portekizce konuşan diğer Müslümanlarla ve Arapça konuşan Faslılarla daha güç anlaşabiliyorduk. İyi ki Risâle kültürümüz var. Bu sayede dinî terminolojiye aşinalığımız olduğu için bir parça sohbet imkânı bulabilmiştik.
Biraz da Brezilya’dan bahsedeyim. Yaklaşık 150 milyon nüfusu ile Güney Amerika’nın en büyük ülkesi, ne yazık ki fakirlikle boğuşuyor. Halbuki dünyanın en zengin yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip bu ülkede daha iyi şartlarda yaşanılacağını düşünmüştüm. Fakat gelir dağılımı çok bozuk. Halkın çok yoksul bir kesimi var ki durumu gerçekten içler acısı.
Futbol bu ülkede çok önemli. Türkiye’yi ve özellikle F. Bahçe’yi çok iyi tanıyorlar. Zira futbolcularının çoğu Brezilyalı. F. Bahçe, Şampiyonlar liginde başarılı oldukça kendi takımları kazanmış gibi sevinç duyuyorlar.
Dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Sao Paulo, Paranagua’ya çok yakın. 100 km kuzeyinde yer alıyor. Bu şehirde çok kısa bir süre kaldığımız için gezip görme imkânımız olmadı.
Bu ülkede sanıldığının aksine Katolik kilisesi çok kuvvetli. İki tane televizyon kanalı 24 saat dinî yayın yapıyor. Ekranda gördüğüm kadın ve erkek birçok kişi bir nev'î televizyon şovu yaparak Hıristiyanlığı anlatmaya çalışıyor. İlginç bir propaganda teknikleri var. Fakat bizim dinî vaazlarımıza hiç benzemiyor.
Son olarak bu ülkede Suudilerin büyük yatırımlar yaptığını gördüm. Ne yazık ki milyarlarca petro-dolar gerekli yatırım kolaylıklarını sağlamadığımız için hemen yakınında olmamıza rağmen bize değil, dünyanın diğer bir ucuna gidiyor. Ekonomistlerin ve gerekli girişimlerde bulunmayan hükûmetin kulağı çınlasın…
Yeni Asya
07.05.2008

Hiç yorum yok: