12 Ekim 2008 Pazar

Hawai'ye Mevlihane yapılacak

Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu olan Uluslararası Mevlana Vakfı 2. Başkanı Esin Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlana'nın Mevlevilik anlayışının dünyada her yıl daha fazla insana ulaştığını belirtti.
Mevlana'ya sadece Doğu ülkelerinde değil, Batı'da, hatta yoğun olarak ABD'de ilgi gösterildiğini anlatan Çelebi, bu ülkelerde Mevlana ile ilgili kitapların en fazla satanlar listesinde olduğunu, Mevlevilik kültürünün de merakla okunduğunu söyledi.
Çelebi, Mevlana'yı tanıyan yabancıların, 11 Eylül saldırısı gibi daha şiddetle birlikte duydukları İslam dinini hoşgörü ve barış olarak görmeye başladıklarını, zaman zaman dünyanın öteki ucunda Mevlana düşünce sistemini benimseyip sahip çıktıklarını vurguladı.
'MEVLEVİLİK, HAWAİ ADALARINA KADAR UZANDI'
Bu örneklerden birinin de Hawai'de ortaya çıktığını anlatan Çelebi, şunları kaydetti:
'Hawai'den Türkiye'ye Mevlana'yı Anma Törenleri'ne katılmak için bir grup Amerikalı gelmişti. Her yıl düzenli olarak gelmeye devam ettiler. Mevlana'yı orada yayınlanan kitaplardan, Mesnevi ya da Divan-ı Kebir gibi eserlerinden öğrenmişler, etkilenip araştırmaya karar vermişler. Çoğu, Hawai adalarından olan Maui Adası'nda yaşayan bu kişiler, Türkiye'de sema yapmayı da öğrendiler.
Ardından da İslamiyet'i tanıyarak Müslüman oldular. Kaç kişi olduklarını tam olarak bilemiyorum, ancak 3. 5 yıl önce önce bizi oraya konferans için davet etmişlerdi. Konferansa çok sayıda dinleyici katıldı. Yoğun ilgi nedeniyle pek çok kişi programı ayakta izledi, sıra aralarında bile oturacak yer kalmamıştı. '
Bu grubun, Mevlana sevgisini ve Mevleviliği bir adım daha ileriye taşıyarak Hawai'de Mevlevihane inşa etmeye karar verdiğini ifade eden Çelebi, 'Binanın temeli 28 Şubat'ta atılacak. Bize söylediklerine göre, İstanbul'daki tarihi Galata Mevlevihanesi'nin benzerini, Maui Adası'nda inşa edecekler' dedi.
İnşaata bu yıl başlanmasının nedenin ise 2007'nin UNESCO tarafından Mevlana Yılı ilan edilmesi olduğuna dikkati çeken Çelebi, 'Mevlana hoşgörüsünün kıtaları aşarak kabul görmesi ve yabancıların ona Mevlevihane yapacak kadar sahip çıkması, herkes için gurur verici bir durum' diye konuştu.
27.02.2007 /Yeni şafak

Hiç yorum yok: