5 Ekim 2008 Pazar

iSVEÇ MÜSLÜMANLARI

İsveç'te İslam'a girenlerin sayısı her geçen gün artıyor. İslam'ı seçen binlerce kişinin 15 yıldır beklediği camii’nin inşasına başlandı. Camii’nin yapımı 2009 yılında bitecek. İsveç Müslüman Konseyi başkanı Helena Benauoda, İsveç'te Müslüman olan en önemli şahsiyetlerden ve İslam'ı kucaklayan birlerce İsveçli kadından sadece biri. Benauoda, istatistiklerin gösterdiği 5000 sayısından daha fazla sayıda İsveçli Müslümanın olduğunu ifade ediyor. İsveç'in 9 milyonluk nüfusunun 400,000'ini Müslümanlar oluşturuyor. Malmö kentiyle Danimarka'nın başkenti Kopenhag arasında yapılan yarısı köprü yarısı tüp geçit Öresund geçidinin iki kent arasındaki mesafeyi 20 dakikaya düşürmesinin ardından Danimarka'da yaşayan Müslümanlar da Malmö Camii'ne akın etmeye başladı.
Bugüne kadar iki kez kundaklanan Malmö Camii'nin özellikle cuma namazlarında büyük ilgi gördüğü belirtilirken, Öresund geçidinin yapımının ardından cami cemaatinin yüzde 70 oranında arttığı öğrenildi.
Caminin gördüğü ilgiden memnun olduklarını belirten Malmö İslam Merkezi Başkanı Behzat Beşir, Kopenhag'taki bütün Müslümanlara seslenerek, "Malmö Camii herkese açıktır. Bizi ne kadar ziyaret ederseniz, o kadar memnun oluruz" dedi.
İsveç'in ilk minareli camisi 2003 Nisan ve 2005 Eylül aylarında kundaklanmıştı. Öte yandan İsveç’te Suudi Arabistan’ın da desteği ile 15 yıldır beklenen camii’nin inşasına başlandı. Camii’nin yapımı 2009 yılında bitecek.
İsveç Gothenburg’da (Göteborg) bir simge olması beklenen camiinin yapımı için Suudi Arabistan da fon ayırıyor. Camiinin yapımı için şehirdeki Müslüman liderlerden izin alındı.
Yeni cami, Hisingen alanında yapılıyor ve minaresinin de 25 metre olarak inşa edilmesi bekleniyor. Camii inşaatının 2009 yılında tamamlanması planlanıyor. Şehirdeki Müslümanlar 15 yıldan fazla bir zamandır böyle bir camiinin yapımını bekliyorlardı.
Projeyi Gothenburg-based architect şirketi üstlendi. Björn Sahlqvist camiinin minaresinin “Bohuslän deniz feneri”ni hatırlatacağını dikkat çekici bir yapıda olacağını söyledi.
Suudi Arabistan Hükümeti bedeli 50 milyon İsveç Kronu tutan inşaatın 44 milyon İsveç kronunu bağışladı. İsveç Müslümanları Kuruluşu kurulunda bulunan Ahmed Muhammed: “Biz öncelikle üyelerimizden bağış toplayacağız ve sonra da İsveç’teki yöneticilerden bu konuda destek arayacağız” dedi, Gothenburg’daki Yerel Müslüman toplum üyeleri de bağışları ile camiinin yapımına katkıda bulunacaklar. Suudi Arabistan yetkililerinin yapımına destek oldukları camii ile ilgili tek istekleri camiinin hem Müslümanlara hem de Müslüman olmayanlara açık olması
DOST TV

Hiç yorum yok: