1 Ekim 2008 Çarşamba

Rusya'da 'Müslümanlar' programına 'altın küre' ödülü


Rusya devlet televizyonu RTR'de her cuma yayınlanan 'Müslümanlar' adlı program Rusya Film ve Programlar Yarışması'ndan altın küre ödülü kazandı.
Programa ödül çok dinli, çok kültürlü ve çok dinli Rusya toplumunda halkı dinler arası ve kültürler arası diyaloğa teşvik ettiği için verildi. Jüriye göre program aşırılığa karşı duruşu ile de çok başarılı. Program yapımcısı ve ekibi düzenlenen törenle jüri heyetinden 'altın küre' ve plaket ödüllerini aldı. Törende, programın Rusya Federasyonu'nda yaşayan 20 milyon Müslüman halkın bilgilendirilmesi bakımından önemine değinildi. Yarışmaya ulusal televizyonlar ve bölgelerde faaliyet gösteren yerel kanallara ait yüzlerce film ve program da katıldı.
Müslümanlar programı haftada bir kez cuma günleri yayınlanıyor. Programın sunucusu İnguşetya Cumhuriyeti kökenli bayan Dinara Sadreddinova ekranda başörtülü olarak yer alıyor. Rusya'da yaşayan Müslümanların sorunlarının çözülmesi ve yaşamları ile ilgili ilginç kareleri ekrana taşıyan program, 6 yıldır Rus Devlet Televizyonu RTR'de faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar Rusya Federasyonu'nun 39 bölgesinde çekim yapılarak hazırlanan program diğer din mensupları tarafından da ilgi ile izleniyor. Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Sadreddinova, "Müslüman olmayan topluluklar da bizi izliyor. İslam kültürüne ilgi duyuyorlar. Bu dinler arası ve etnik topluluklar arasında kaynaşmaya vesile oluyor." dedi. Farklı bölgelerden kendilerine çok yoğun mektup geldiğine değinen sunucu, "Hapishanelerden yazanlar oluyor. Bizden, Müslüman olduklarını; ancak İslamiyet'i bilmediklerini ifade ederek yardım istiyorlar. Kendilerine seccade, Kur'an ve diğer dinî eserleri ulaştırıyoruz. Rusya Müftüler Konseyi ile de yakın ilişki içindeyiz. Konsey bize ciddi destek sağlıyor." ifadelerine yer verdi. Programlarının propaganda içerikli olmadığını kaydeden Sadreddinova, İslam'ın gülen yüzünü öne çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Program yöneticisi Vasili Antipov, "Amacımız, Rusya'da yaşayan çok sayıdaki Müslüman toplum ve diğer toplulukların birlikte barış içinde yaşamasına katkı sağlamak. Rus basınında İslamiyet'in yanlış tanıtıldığına da şahit oluyoruz. Biz İslam'ın gerçek yüzünü sunuyoruz. İslamiyet'le ilgili önyargılardan kurtulmamız gerekiyor." diye konuştu.

Zaman/01/10/2008

Hiç yorum yok: