4 Ekim 2008 Cumartesi

Fransa 'Hıristiyan olmayanları' fişliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, Hıristiyanlığın toplumdaki yeri ile ilgili tartışmalara yol açan açıklamalarının ardından şimdi de ülkede Hıristiyan olmayan vatandaşların resmen fişlendiği ortaya çıktı.
İstihbarat teşkilatı Renseignements Generaux'nun Fransız yasalarına aykırı girişimini İçişleri Bakanlığı da doğruladı. 'Hıris-tiyan olmayanları' fişleme uygulaması, çalışanları hakkında bilgi istenen Rhones Alpes'in Sosyalist Partili Bölge Konsey Başkanı Queyranne'nun kamuoyuna duyurması ile deşifre oldu. Müslümanları hedef alan fişleme için 'savaş dönemi gibi' ifadesini kullanan siyaset bilimci Riva Kastoryano, girişimi Nazi işbirlikçisi faşist rejim zamanında yapılanlara benzetiyor.
Fransız iç istihbarat teşkilatı Renseignements Generaux'nun ülke yasalarına aykırı olarak fişleme girişimi ülkede birkaç haftadır devam eden fişleme tartışmaları nedeniyle Fransa'yı ayağa kaldırdı. Sakandalı yumuşatmaya çalışan İçişleri Bakanlığı, bir açıklama yaparak, fiş talebinin "bireysel bir girişim olduğunu ve bu konuda hiçbir hiyerarşik talebin bulunmadığını" bildirdi.
İstihbarat teşkilatının "Hıristiyan olmayanları" fişleme girişimini, çalışanları hakkında bilgi istenen Fransa'nın büyük bölgelerinden Rhones Alpes'in Sosyalist Partili bölge konseyi başkanı Jean Jack Queyranne kamuoyuna duyurdu. İstihbarat teşkilatından bir memur, bölge konseyinin insan kaynakları birimini arayarak çalışanların dinleri hakkında fiş talep edince Queyranne, "bunun bir şaka olabileceğini" düşünerek araştırılmasını istedi. Fakat, istihbarat teşkilatından gelen e-mail, bunun bir şaka olmadığını, tam tersi resmî bir talep olduğunu ortaya çıkardı. 16 Eylül'de gönderilen e-mailde "Çalışanlarınız arasında, Hıristiyanlık dini dışında başka dinlere mensup kişiler varsa bana bildirebilir misiniz? Eğer varsa, içlerinden bazıları dinlerini yaşamak için saat veya servis düzenlemesi talebinde bulunduysa söyleyebilir misiniz? Bu çalışma, Fransız belediyelerinin bir talebi üzerine yapılmaktadır." deniyor. Fişleme talebine tepki gösteren başkan, derhal İçişleri Bakanı Michel Alliot Marie'ye mektup yazarak durumdan haberdar etti. Fakat hiçbir gelişme olmadı. Rhones Alpes Bölge Konseyi Başkanı, bunun üzerine konuyu kamuoyuna taşıdı. Daha sonra aynı mektubun Lyon belediyesine de gönderildiği ortaya çıktı. Queyranne, Fransız basınına yaptığı açıklamada "bu tür uygulamaların tamamen skandal bir boyutta olduğu ve bunu kabul edilemez bulduklarını" belirterek, "Çalışanları, dini görüşlerine göre fişlemiyoruz." dedi.
E-mailde, talebin geldiği adres olarak belirtilen Fransa Belediyeler Derneği ise böyle bir çalışmaları olmadığını açıkladı. Olayın yaşandığı Rhone bölgesinin kamu güvenliği bölümü müdürü ise bir basın toplantısı düzenleyerek, e-maili gönderen memura, bu yönde hiçbir emir verilmediğini savunarak girişimin "yanlış anlaşılmış bir talimatın sonucu" ortaya çıkmış olduğuna inandırmaya çalıştı. Söz konusu memur hakkında idari soruşturma başlatıldığı belirtildi. Fişleme girişimi için "savaş dönemlerindeki gibi" diyerek hayretini ifade eden Paris Siyaset Bilimler Ensitüsü Öğretim Üyesi Riva Kastoryano, "Düşman belirlemek için, kimin ne olduğunu bilmek için fişleme yapılır. Bu bir delilik." şeklinde konuştu.
Faşist Vichy rejimi icraatı gibi
Olayı Zaman'a değerlendiren Kastoryano, Fransız polisinin girişimini, II. Dünya Harbi sırasında işgal altındaki Fransa'da yönetimde olan Nazi işbirlikçisi faşist Vichy rejimi zamanında yapılanlara benzetiyor. Vichy rejiminin, Fransız vatandaşlığına geçmiş Yahudileri vatandaşlıktan çıkarttığını hatırlatan Kastoryano, vatandaşları kategorize etmenin çok tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve hükümet, geçtiğimiz günlerde içişleri bakanlığının çıkardığı Edvige isimli fişleme genelgesi yüzünden zor günler geçirmişti. Polisin 13 yaşından büyük kişilerin fikirleri, cinsiyet tercihleri, sosyal çevreleri gibi özel hayatlarıyla ilgili fiş tutmasına müsaade edecek uygulama, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine kısmen değiştirildi.
Zaman
04/10/2008

Hiç yorum yok: