5 Ekim 2008 Pazar

Mekke' de hac heyecanı

Yaklaşık 3 milyon Müslüman hac için Mekke’ye akın etti. Mekke’nin kapıları yurt dışından gelenlere kapatıldı. Kutsal topraklara giden milyonlarca Müslüman arasında Alman hacı adayları da bulunuyor.
Dünyanın dört bir yanından Suudi Arabistan’a hac için giden yaklaşık üç milyon hacı adayı en heyecanlı günlerini yaşıyor. Bayram öncesi Mekke’den Arafat’a geçişler başlarken, önceki yıllarda yaşanan ve yüzlerce cana mal olan kazaların tekerrür etmemesi için Suudi yetkililer güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Mekke Sivil Savunma Teşkilatı bünyesinde, Mekke ve civarında 12 bin görevli, 3 bin 300 araç ve ambülans ile çok sayıda helikopter, 50 bin güvenlik ve ilk yardım personeli hazır bekletiliyor.
Cuma günü Arafat’a çıkacak hacı adayları, burada Cuma ve ikindi namazlarını cem ederek birlikte kılacak. Daha sonra vakfeye duracak olan Müslümanlar, önce Müzdelif’e ardından da Mina’ya geçecek. Bayram namazı, şeytan taşlama ve kurban kesimi gibi hac farizasının diğer unsurları da yerine getirip ihramdan çıkacak olan kutsal toprak ziyaretçileri hacı olarak memleketlerine dönmeye başlayacak.
Alman hacı adayları kutsal topraklarda
Hac yolculuğuna çıkan üç milyondan fazla Müslüman arasında -kadar sayıları pek fazla olmasa da- İslamiyeti seçmiş Almanlar da bulunuyor. Onlardan biri olan 43 yaşındaki Sabine Zacher, bundan yaklaşık 20 yıl önce Müslüman olmuş. Yedi çocuk annesi Zacher, hac kararını verirken yaptığı nefis muhasebesini şöyle anlatıyor: “Karar vermeden önce kendi kendime hep ’buna gerçekten tam olarak hazır olup olmadığımı’ sordum. Çünkü tam olarak beni nelerin beklediğini bilmiyordum. Bu nedenle içimde biraz korku vardı tabii. Ancak içimdeki manevî huzur ve coşku duyguları ağır bastı. Bunu herhangi bir yolculukla kıyaslayamazsınız. Hac, çok özel bir şeydir.“
Bu yıl hac farizasını yerine getirmeye karar veren bir başka Alman Müslüman da 42 yaşındaki Rukaya Schiller. Schiller, “Burada Cennet’e girebilmek söz konusu. Hac ibadeti tüm unsurlarıyla eksiksiz olarak yerine getirildiği takdirde, inşaallah Cennet de hak edilmiş olur,“ diyor.
Yabancıların büyük ilgisi
Almanya’da hac organizasyonu çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülüyor. Hacı adayları, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesindeki organizasyonların yanı sıra tümüyle hac konusuna yönelmiş turizm şirketleri ya da çeşitli vakıf ve cemaatlerin düzenlediği özel organizasyonlar vasıtasıyla kutsal topraklara gidiyor.
Almanya’nın Köln kentinde faaliyet gösteren Merve Hac adlı şirketinin yöneticisi Mevdudi Can, “Önceleri sadece Türk hacı adaylarına hizmet veriyorduk. Ancak özellikle son üç yıldır başta Alman Müslümanlar olmak üzere, tam 13 ayrı ulustan insan bize başvurdu. Geçen yıl sadece 30 kişilik bir kontenjanımız vardı ve hepsini doldurduk. Bu yıl ise 400 başvuru yapıldı. Böyle bir talep yoğunluğunu beklemiyorduk,“ sözleriyle Müslüman olmuş Almanların son yıllarda hac yolculuğuna hayli ilgi gösterdiklerini anlatıyor.
30.12.2006 17:57:13

Hiç yorum yok: