5 Ekim 2008 Pazar

Ukraynalı hacı adayları kutsal topraklara uğurlandı


Ukraynalı hacı adayları, Ukrayna Müslümanlar Dini İdaresi (UMDİ) organizasyonuyla Başkent Kiev Boryspil Havalimanı'ndan uğurlandı. Hacı adaylarının yolculuk öncesinde oldukça heyecanlı oldukları görüldü.
Havalimanına gelen hacı adayları akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte havalimanında cemaatle akşam namazı kılmak için hazırlık yaptı. Ukrayna’da Müslüman nüfusunun çok düşük olması sebebiyle havaalanlarında mescit bulunmuyor. Bu nedenle namazlarını giden yolcu hattında namaz kılmak zorunda kalan Ukraynalı Müslümanlar pusula ile kıble tayini yaptı ve üzerlerine giydikleri kıyafetleriyse seccade niyetine yere serdi.
Akşam namazına ilişkin bilgi veren, Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmet Tamim daha sonra hacı adaylarına akşam namazını kıldırdı. Havalimanında müftünün kıldırdığı akşam namazından sonra hacı adayları mukaddes yolculuk öncesinde hep bir ağızdan dua etti.
Havaalanında içki içen bir Ukraynalıyla aynı anda akşam namazı kılan bir Ukraynalı Müslüman’ın aynı kare içinde yer alması değişik bir görüntü oluşturdu.
Boryspil Havalimanı’nda farklı milletlerden Ukrayna vatandaşı Müslümanlar hac görevini yerine getirmek üzere yola düşen 46 kişilik kafile az sayıda kişi tarafından buruk bir şekilde uğurlanırken Müftü Tamim hacı adaylarını son ana kadar yalnız bırakmadı.
Cihan’a Ukrayna’da hac organizasyonuyla ilgili değerlendirmede bulunan Müftü Tamim, idarelerinin hac öncesinde, bütün hazırlıkların tamamlandığını adaylara hac ibadeti için gerekli bilgilerin verildiğini anlattı. Bu yıl Ukrayna’dan toplam 75 aday gönderdiklerini bildiren Müftü adaylardan 46’sının bugün Amman’a uçtuğunu oradan otobüsle Medine’ye gideceklerini belirtti. Ukraynalı Müslümanların hacın ritüellerini gerçekleştirebilmesi için müftülük olarak gereken organizasyonu yaptıklarını kaydetti. Bu yıl gidenler içinde birçok milletten temsilciler olduğunu vurgulayan Tamim kafile içinde Kırım Tatarı, Ukraynalı, Rus, Tacik, Dağıstanlı ve Çeçen gibi farklı milletlerin aynı düşünceyi paylaştığını söyledi.
Ukrayna’dan hacca gidip gelen Aköylü Goşlıyev: “Geçen yıl hacca gittim. Mekke’yi kıbleyi gördük. Hz. Muhammed (SAV) huzurunda Ukrayna Müslümanları ve bütün Müslümanlar için dua ettik. Bu yıl da Müslümanları mukaddes topraklara uğurluyoruz. Hacı adaylarımızın bizim için dua etmelerini istedik. Geldiklerinde evlerimize davet eder yine dualarını alırız inşallah. Bütün Müslümanlar birlik ve beraberlik içinde olsun.” şeklinde konuştu.

11/12/2007
www.ukraynahaber.com

Hiç yorum yok: