27 Eylül 2008 Cumartesi

Sırp Leyla Mihayloviç: Duha Sûresi dünyamı değiştirdi



Sırbistan'da bir cami açılışına katılan Türklerin yanına yaklaşan genç hanım "Dininizi merak ediyorum, bana Sırpça Kur'an bulabilir misiniz?" diye sorar. Kendisine temin edilen Kur'an-ı Kerim'i okuyup bitirince Müslüman olmaya karar verir.
Ardından da ilk Ramazan'ını geçirmek için İstanbul'a gelir. 28 yaşındaki Sırp Leyla Mihayloviç burada bir Müslüman ailenin yanında misafir olarak kalıyor. Bugün yani Kadir Gecesi'nde Fatih Müftülüğü'nde ihtida belgesini alacak. 6 ayda hayatı değişen Leyla, "İslam dininin kadına verdiği değer çok etkileyici. Ayrıca Müslümanlar çok temizler. Bizim ülkemizde kadına fazla değer verilmiyor." diyor. Kur'an'da kendisini en çok Duha Sûresi'nin etkilediğini anlatan Leyla Mihayloviç, "Duha Sûresi hayatımı değiştirdi. Allah'ın beni ne kadar çok sevdiğini ve verdiği nimetleri çok iyi anladım." diye konuşuyor. Ülkesine döndükten sonra da dinini en iyi şekilde yaşamaya çalışacağını ifade eden Mihayloviç, bu konuda ailesinden de destek gördüğünü vurguluyor.
İslamiyet'ten bahsederken gözleri parlıyor Leyla'nın. Ezan sesi duyduğunda gözleri doluyor. İslam'ın hayata bakışını nasıl değiştirdiğini "Artık eskisinden çok daha mutlu ve huzurluyum." sözleriyle özetliyor. İstanbul'a gelir gelmez ilk olarak gittiği Sultanahmet Camii'nde hissettiklerini dile getirmeye sözcükleri yetmiyor ve 'muhteşemdi, mükemmeldi' diyebiliyor. Kıldığı namazdan, tuttuğu oruçtan duyduğu hazzı sevinçle anlatıyor.
İslamiyet'teki düsturlar çok hoşuna gitmiş Leyla Mihayloviç'in. İçkinin, domuz etinin yasak olması, yardımlaşma, temizlik, dürüst ve doğru olma gibi ahlaki erdemler onu çok etkilemiş. Subotica Camii'nin açılışında tanıştığı Müslümanların yaşantısının yıllardır sürdürmeyi hayal ettiği hayat tarzı olduğunu ifade eden Leyla Mihayloviç şöyle konuşuyor: "Gördüm ki alkol almıyorlar, domuz eti yemiyorlar, gazinoya gitmiyorlar, çok temizler ve en önemlisi de kadına değer veriyorlar." Sırbistan'da yerel bir televizyonda program yapan Mihayloviç, ülkesinde bir vakıf kurarak dinini anlatmayı, dini, dili, ırkı ne olursa olsun herkese yardım etmeyi planlıyor. Mihayloviç, İslam dininin şartsız olarak herkesi kucakladığını vurguluyor.
Duha Sûresi neden bahsediyor?
Duha Sûresi Mekke'de nâzil olmuştur. 11 ayettir. Adını ilk ayetinde geçen duha kelimesinden almıştır. Duha, güneşin kuşluk vaktindeki parlak hali ile ortalığa verdiği aydınlığa denir. Hz. Peygamber aleyhisselamın şahsiyetinden, Allah'ın ona lütfettiği dünya ve âhiret nimetlerinden bahsedip onun, bunlara olan şükrünü ilan etmesini hatırlatır.
Zaman
26 Eylül 2008, Cuma

Hiç yorum yok: