21 Eylül 2008 Pazar

Rusya da dinsiz kalamadı

11 Eylül sonrası İslamla terörü özdeşleştirmek için yürütülen uluslar arası propagandalara karşın, Ortodoks dünyasının önemli merkezlerinden Rusya`da son yıllarda İslamiyeti seçenlerin sayısı artıyor. Milliyet`ten Cenk Başlamış`ın haberine göre, Rusya`nın 144 milyonluk nüfusunun yaklaşık 20 milyonu Müslümanlardan oluşuyor. İslam geleneksel olarak ülkenin güney kesimlerinde, özellikle Kafkasya`da yaygın bir din. Savaşın yoğun yıllarında Rus medyası da Çeçenlerle, dolayısıyla Müslümanlarla terörizmi neredeyse eşanlamlı kullandı. Ancak İslamiyetle ilgili bu olumsuz havaya karşın, Rusya`da Müslümanların sayısı son dönemde artmaya başladı.


MEDYANIN PROPAGANDASI GERİ TEPTİ
Sürecin en dikkat çeken yönü, Ruslar arasında da din değiştirenlerin görülmesi. İslamiyeti seçenlerin yüksek sayılara ulaştığını iddia etmek güç olsa da bu yönde bir ilginin ortaya çıktığını, konuya yakın herkes kabul ediyor. Müslüman ailelerden gelenler arasında da son dönemde ibadete yönelenlerin sayısında artış var. Bunların bir bölümü İslam karşıtı propagandaya duydukları tepkinin kendilerini ibadete yönelttiğini gizlemiyor.

MOSKOVA`DA 2 MİLYON MÜSLÜMAN
10 milyonu aşkın nüfusunun yaklaşık iki milyonu Müslümanlardan oluştuğu sanılan Moskova`da, toplam dört cami var. Bunlardan en çok tanınanı ve daha çok Tatarların rağbet ettiği merkez camiinin bulunduğu alanda beş bin kişilik yeni bir cami yapılıyor. `Tarihi Cami` olarak bilinen 200 yıllık camiye ise daha çok Orta Asya ve Kafkas kökenlilerle sayıları az da olsa Türkler gidiyor. Burası, diğerleri gibi özellikle Cuma namazı sırasında doluyor ve yer bulamayanlar soğuk havada avluda seccade ya da gazete üzerinde namaz kılıyor. Moskova`nın Müslümanlar için kıyafet satan tek mağazası `Cemile` ile `helal et ürünleri`nin satıldığı küçük bir dükkanın da bulunduğu camide hafta sonları Kur`an ve Arapça kursları veriliyor. Kurslara Tatarlar, Çeçenler, Abhazlar ve yeni Müslüman olan Ruslar katılıyor. Söz konusu cami, bayramda toplanan fitrelerle 100 yoksul Müslümana 500 ruble (yaklaşık 26 YTL) yardım yapıyor.

İSLAM, İNTERNETTEN YAYILIYOR
Kur`an ve Arapça kurslarını yöneten cami görevlisi Ramil Hazret bazı Ortodoksların İslamiyete yönelmesini, `Bence bu kişiler kafalarındaki sorulara cevap bulmaya çalışıyorlar. Günümüzde internet yardımıyla pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Böylece İslamiyetle tanışıyorlar` diyor.

Hazret, İslamda Hıristiyanlıktaki gibi aracı bulunmamasının bu kişileri etkilediğini, ayrıca alkol gibi alışkanlıklardan kurtulmak isteyenlerin Müslümanlığı seçtiğini düşünüyor. Moskova`da yerel halkın Müslümanlara nasıl davrandığı sorusuna ise, `Moskovalılar genel olarak yabancıları sevmez. Ama bunun sebebi daha çok sosyo-ekonomik sorunlar` cevabını veriyor.


KEŞİŞ DE HUZURU İSLAM`DA BULDU
Müslüman olan Ruslardan biri de daha geçen yıla kadar manastırda yaşayan keşiş Mihail Kiselyov. Babası da rahip olan Kiselyov, din eğitimi aldıktan sonra Yaratıcıya en iyi hizmet yolunun keşişlikten geçtiğine karar vermiş. Kiselyov, internetteki `islam.ru` sitesine yaptığı açıklamada, `Ama kitaplarla gerçek hayatın uymadığını gördüm. Keşiş, ideal Hıristiyan demek. Fakat çevremde böyle insanlar göremeyince hayal kırıklığına uğradım. Üstelik, kendimi aile kurmaktan mahrum etmenin Allah`ın benden istediği bir şey olmadığını anladım` diyor. Eski keşiş bu yıl Müslüman olarak Mikael adını almış.

Yeni Asya 21.11.2006

Hiç yorum yok: