21 Eylül 2008 Pazar

Küba, Müslümanların yolunu gözlüyor


Kübalı Müslümanlar İslâm"ı Ortadoğu İslâm ülkelerinin elçilikleri vasıtası ile ya da Küba"da okuyan Müslüman öğrencilerin yardımı ile öğreniyor. Kübalı Müslümanların İslâmî mazileri çok kısa. Yazılı, görsel İslâmî araç ve kaynaklar çok sınırlı. Hatta yok denecek kadar az.Küba 11 milyon nüfusu ve 110.860 kilometrekare yüzölçümü ile Meksika Körfezi girişinde Karayipler Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu arasında bulunan tropikal iklimin hüküm sürdüğü bir Ada devleti. Küba dendiğinde akla ilk gelen, ülke ile adı nerede ise bütünleşmiş olan devrimin lideri Fidel Castro, puro ve müzik. Kristof Kolomb"un, ilk yolculuğunda 1492"de keşfettiği ve İspanya toprağı olarak ilan ettiği yer. 1511 yıllarında Küba"da yerleşim kuruluyor. İspanyollar adaya geldiğinde ada da 80 ila 100 bin arasında yerli Tayno"lar var.İspanya, gemilerle Afrika"dan tarım ve hayvancılıkta kullanmak için köleler getirmiş. 1865 yıllarında köle ticareti yasaklanınca, bu kez Meksika ve Çin"den sözleşmeli işçiler getirilmiş. Şekerkamışı, tütün ve hayvancılık en önemli ihraç kalemini oluşturuyor bu yıllarda. 1895 yıllarında Kübalı şair ve edebiyatçı Jose Marti"nin başlattığı bağımsızlık mücadelesi 1902 yılında zaferle sonuçlanarak İspanya"nın sömürgesine son vermiş.

Sokakta aç yatan yok
Küba, dünyanın özellikle Asya, Afrika ve Latin Ülkelere doktor ve üniversite hocaları ihraç ediyor. Ülkenin resmi dini yok. Genelde Katolikler çoğunlukta bulunurken yüzde 2 oranında Musevi var. Bir de Afrika dinleri inanç olarak mevcut. İnsanlar bireysel olarak serbestçe ibadetlerini uygulayabiliyor. İHH(İnsani Yardım Vakfı) Ramazan ayında Havana"da Gıda Programı ile Kübalı Müslümanlarla tanışmıştı. Bu kez kurban bayramı vesilesi ile Havana"da tekrar bir avuç Kübalı Müslüman ile buluştu. Kübalı Müslümanlar İslam"ı Ortadoğu İslam ülkeleri Elçilikleri vasıtası ile ya da Küba"da okuyan Afrika ve İslam ülkeleri öğrencileri yardımı ile öğrenmekteler. Kübalı Müslümanların İslami mazileri çok kısa. 1970 ve 80"li yıllarda İslam"ı kulaktan duyarak haberdar olmuşlar. Yazılı görsel İslami araç ve kaynaklar çok sınırlı. Hatta yok denecek kadar az. İspanyolca dilinde Kur"an-ı Kerim ve kaynak eserler mevcut değil. İslam akademi eğitimi almış bir grup oluşmamış henüz. En önemlisi bir mescitleri dahi henüz yok.

Castro, cami sözü vermiş
Fidel Castro Mayıs ayında cami yapımı sözünü vermiş. Tanıştığımız yaklaşık 20 Kübalı Müslümanın en büyük arzu ve isteği İslâm"ı öğrenecek araç ve gereçlere acil ihtiyaçları olması. Alberto, Pedro, Jualta, Daniee, yeni Müslüman olmuş Kübalılar isimlerine Yasin, İdris, Yahya ve Abdurrahim isimlerini eklemiş. Kübalı Müslümanlar sabırsız bir bekleyiş içindeler. Heyecanla İslam"ın rengini kokusunu şeklini aslında hissetmek istiyorlar. Sadece çok az ezberledikleri namaz sureleri ile yetinmeye çalışıyorlar. Küçücük odalı evlerinde sabırsızlıkla akşam namazlarını cemaatle kılıyorlar. İslam Birliği Başkanı Yahya Pedro ise "İnşallah Küba devletinin Mayıs ayında söz verdiği cami yapımı ile beraber Küba"da İslam"ın yolunu gözleyen Müslümanlara Güzel manevi bir sığınak gerçekleşecek" diyor.Türkiye"den gelen kurban etlerini alan insanlar çok şaşırdı ve heycanlandı. Türkiye"den Küba"ya uzanan sevgi ve kardeşlik sıcaklığı için teşekkür ettiler. Bu çok geç kalmış bir buluşma idi. İslâm"ın mazisinin çok ama çok taze ve yeni olduğu bir coğrafyadan ayrılırken sıcak ve sevecen Kübalıların selamlarını unutmayalım.

Küba"da İslâm"ın mazisi yeni
Kübayı ziyaretimiz Kurban bayramına denk geldi. Küba İslam Birliği Başkanı Yahya Pedro ile beraber kurban kesip Havana"da Kübalı Müslümanlar ile tanıştık. Bayram sabahı yaklaşık 700 kişi bir spor merkezinde bayram namazı kıldık. Çay ikramı ile bayramlaşma ve ardından kurban kesmeye gittik. 4 günü akşama kadar kurban dağıtımı yaptık. Başkan Yahya Pedro 58 yaşında Afrika kökenli. İslâm"ı ilk kez 1966 yılında Afrika"dan gelen Müslümanlardanduymuş.1970"lerde İncil"deki bazı satırlar onu İslâm"ı aramaya sevk eder. 1982"de Togo"dan gelen bir diplomatın vesilesi ile Kelime-i Şehadet getirir ve Müslüman olur. 1996 yılında Kur"an-ı Kerim bulur okur ve ailesi kardeşleri ile beraber anne ve babası hep beraber Müslüman olurlar. Bugün Küba"da tahmini olarak 2 bin civarında Müslüman var. Havana"da ise 960 Kübalı Kelime-i şahadet getirerek adını Müslüman olarak İslâm merkezine yazdırmış.

19-01 -2008-Milli Gazete

Hiç yorum yok: