26 Haziran 2009 Cuma

ölümünden 10 yıl sonra Konya'da defnedildi


Hz. Mevlana hayranı olan ve müslüman olduktan sonra Havva adını alan ünlü Fransız yazar Profesör Eva De Mitray Meyerovitch'in cenazesi vasiyeti üzerine ölümünden 10 yıl sonra Konya'da defnedildi.
Profesör Eva De Mitray Meyerovitch'in 1998 yılında Konya'da katıldığı bir konferansta, "Beni öldükten sonra Mevlana'nın gölgesine defnedin" vasiyeti üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Mevlana'nın 735. Vuslat Törenleri çerçevesinde naaşının Konya'ya getirilmesi için girişimlerde bulunulmuştu.
Profesör Meyerovitch'in naaşı 3 gün önce uçakla Konya'ya getirilmesinin ardından bugün cenaze töreni düzenlendi. Mevlana Müzesi'nin yanında bulunan Sultan Selim Camii'nde düzenlenen cenaze törenine Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Milletvekilleri, sanatçı Ahmet Özhan, Fransız müslümanlar ve cemaat katıldı.
İl Müftüsü Şükrü Özbuğday'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Meyerovitch'in naaşı omuzlarda Mevlana Müzesi'nin yanından geçirilerek Üçler Mezarlığı'nda dualarla defnedildi.
Meyerovitch'in manevi oğlu Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Öztürk, 5 yıl boyunca Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'yla birlikte mezarını Konya'ya getirmek için çalışma yaptıklarını belirterek, "Onun dünyada iki isteği vardı. Ölmeden önce Mesnevi'yi Fransızcıya çevirmek ve öldükten sonra Hz. Mevlana'nın gölgesinde bir yere gömülmekti. Ölümünün ardından birçok kez aile bireyleri ile görüşerek girişimlerde bulunduk. Kısa süre önce iki oğluna da mektup yazdım. Yaklaşık bir ay süren görüşmeler sonrasında Paris'te mezarlar 10 yılı geçtikten sonra lav edileceği için annelerinin mezarının Konya'ya getirilmesini kabul ettiler. Mevlana, farklı medeniyette olan Meyerovitch'i çağırdı. Demek ki Meyerovitch, Hz. Mevlana'yı anladı. Bugün Havva hanımın mezarını buraya defnettik ve vasiyetini yerine getirdik. Bundan sonra da Mevlana'ya kavuşmak isteyenleri buraya getireceğiz" dedi.
Profesör Eva De Mitray Meyerovitch defin edilmesinin ardından Fransız müslümanlar da başında dua etti.
17 Aralık 2008 18:05

Hiç yorum yok: