19 Haziran 2009 Cuma

Müslüman olan Tayvanlı genç kız, Ramazan`da oruç tuttu

Canlı yayın yaparken meraklı bir Tayvanlı genç kızla tanışan yayın teknisyeni, internet üzerinden genç kızla görüşmeyi sürdürdü. Genç kızın Müslüman olmasının ardından, ikili evlenmeye karar verdi. Düğün yapmak için Türkiye`ye gelen Tayvanlı genç kız, Ramazan ayında oruç tuttu.
İstanbul`da canlı yayın aracında görevliyken Feshane Ramazan Şenlikleri`nden canlı yayın yapan yayın teknisyeni Ahmet Keyif, merak edip yanlarına gelen Tayvanlı genç bir kızla İngilizce sohbet edip, arkadaşlık kurdu. Erkek kuzeniyle birlikte Türkiye`yi gezmek için gelen Chia-Lan Chang, Ahmet Keyif`le üç gün boyunca görüştü. Ahmet Keyif, bir süreliğine İstanbul`dan ayrılan Chia-Lan Chang`i, ikinci gelişinde Bursa`ya götürerek ailesiyle tanıştırdı. Tanışma faslından sonra Chia-Lan Chang, erkek kuzeniyle birlikte Tayvan`a dönerken, ikili birbirlerinin mail adreslerini aldı. Chia-Lan Chang Tayvan`dan, Ahmet Keyif de İstanbul`dan internet üzerinden görüşmeye başladı.
Anne ve babasını yıllar önce kaybeden ve bir hastanede hemşire olarak çalışan Chia-Lan Chang, arkadaşlık ettiği ettiği Müslüman Türk gencin konuşmalarını, davranışlarını ve düşüncelerini beğenmeye başladı. Bu beğeninin sebebinin İslam dini olduğunu öğrenen Chia-Lan Chang, merak ettiği bu dini öğrenmek için araştırmalara başladı. Genç kız, herhangi bir dine mensup olmamasına rağmen, İslam dini hakkında birtakım bilgiler öğrendi.
Ahmet Keyif, İslamiyeti merak eden Chia-Lan Chang`i Tayvan`ın başkenti Taipei`deki bir camiye yönlendirirken, yine bu caminin cemaati tarafından oluşturulan internet sitesinin de adresini verdi. Aradığı bilgileri hem cami görevlilerinden hem de internet sitesinden öğrenen Tayvanlı genç kız, İslam dini hakkında yeterince bilgi sahibi oldu.
Türk arkadaşıyla daha rahat iletişim kurabilmek için Taipei`deki Türkçe Dil Öğrenme Merkezi`ne giden Chia-Lan Chang, oradaki bir Türk öğretmenin Müslüman Tayvanlı eşiyle tanıştı. Burada dil öğrenmek için çalışan genç kız, Türkçe`yi öğrenmekte zorlanırken, İslamiyet`le ilgili bilgilerini pekiştirdi.
Bu sırada ikili, görüşmelerine 2 yıl kadar devam etti. Geçen yılın sonlarında Ahmet Keyif ile Chia-Lan Chang`in arkadaşlıkları ciddileşmeye başladı. İki arkadaş, internetten evlilik sohbetleri yaparken, Chia-Lan Chang Müslüman olmak istediğini ifade etti. Müslüman olmak istediğini Türkçe Dil Öğrenme Merkezi`ndeki bayanla da paylaşan Chia-Lan Chang, Tayvanlı Müslüman kadınla birlikte Taipei`deki camiye gitti. Cami imamına durumu anlatan Chia-Lan Chang, Kelime-i Şahadet getirerek Müslüman oldu.
İkili, yaklaşık 2,5 yıl süren görüşmenin ardından evlenmeye karar verdi. Ramazan`dan önce teyzesi ve kuzeniyle birlikte Türkiye`ye gelen Chia-Lan Chang ile Ahmet Keyif nişan yaptı. Tekrar ülkesine dönen Chia-Lan Chang, orada hazırlıklarını tamamladıktan sonra akrabaları ve 5 arkadaşı ile birlikte bir süre sonra yeniden Türkiye`ye geldi. İkili bu sırada resmi nikah yaparken, Chia-Lan Chang `Canan` ismini aldı. Ramazan ayını Ankara ve Bursa`da geçiren Canan Keyif (Chia-Lan Chang), Ramazan`da orucunu da tuttu.
Ramazan Bayramı`nı Bursa`da geçiren Canan Keyif ile Ahmet Keyif, bayramdan sonraki Pazar günü düğün yaptılar. Çiftin düğünü, Türk gelenek ve göreneklerine göre yapıldı. Düğünde, önce Kur`an-ı Kerim ve duaları okundu. Kur`an-ı Kerim`in okunmasından sonra yapılan duaya Keyif çifti ile Canan Keyif`in Tayvanlı arkadaşları ve akrabaları da katıldı. Daha sonra yapılan takı töreninden sonra, gelin ve damat oyun havaları eşliğinde oynadı. Canan Keyif, Tayvan`dan gelen 12 arkadaşıyla birlikte ilk kez karşılaştığı şarkılar eşliğinde oynayıp, halay çekti.
CİHAN mikrofonlarına konuşan Canan Keyif, Türkiye ve Türk kültürüne alışmak için çaba harcayacağını ifade ederken, `Tayvan dili, Çince ve İngilizceyi biliyorum. Fakat, Türkçeyi konuşmakta zorlanıyorum. Eşimin ailesi ve komşuları çok iyi. Bana her konuda yardımcı oluyorlar` diye konuştu. Hayatında ilk kez Ramazan Ayı`nda oruç tuttuğunu anlatan Canan Keyif, sözlerine şöyle devam etti: `Oruç tutarken zorlanmadım. Benim için kolay oldu. Ama, beni esas düşündüren, abdest almada olsun, namaz kılmada olsun, oruç tutmada olsun İslam`ın gereklerini tam olarak yerine getirip getiremediğim. Bundan emin değilim. Fakat, eşim tüm İslami konularda, doğrusunu yapmada bana yardımcı oluyor.`
Canan Keyif, Taipei`deki bir camide kendisine Kur`an-ı Kerim`i öğrettiklerini, İslamiyetle ilgili kitaplar verdiklerini vurgulayarak; Tayvan`daki insanların, fazla bilgileri olmadığı için İslamiyet hakkında iyi düşünmediklerini söyleyerek, `Araştırmalarım sonunda İslamiyetin doğru yol olduğunu anladım` dedi.
Eşiyle tanışmalarını anlatan Ahmet Keyif ise, eşinin kendiliğinden İslamiyet`i seçtiğini, kendisine yönelttiği, `Eğer ayrılırsak Müslümanlık`tan vazgeçer misin?` sorusuna, `Hayır? Ben İslamiyeti senin için seçmedim. Sevdiğim için seçtim` dediğini belirtti.
2008-10-08 CİHAN

Hiç yorum yok: