13 Haziran 2009 Cumartesi

İsveç Asıllı Louise Müslüman Oldu


İsveç Asıllı 28 Yaşındaki Sofia Birgitta Louise Johonsson, İslam Dinini Seçti. Adana İl Müftülüğü'nde Yapılan İhtida Töreni ile İslam Dinine Geçen Louise, Kelime -İ Şahadet Getirerek, Müslüman Oldu.
İsveç asıllı 28 yaşındaki Sofia Birgitta Louise Johonsson, İslam dinini seçti. Adana İl Müftülüğü'nde yapılan ihtida töreni ile İslam dinine geçen Louise, Kelime-i Şahadet getirerek, Müslüman oldu.
Gönlünü kaptırdığı Adanalı Bilal Uyduran'la (28) nikah masasına oturmadan önce Müslüman olan Louise, Safiye ismini aldı.
İsveçli genç bayana Müftü Mehmet Barış, Kur-an-ı Kerim hediye etti. Evlilik hazırlıklarını tamamlayan Bilal-Louise, Türk gelenek ve göreneklerine göre 9 Mayıs 2008 Cuma günü düyaevine girecek.



Sofia Birgitta Louise Johonsson ile Bilal Uyduran'ın evliliğe giden hikayesi, 2 yıl önce Antalya'nın Alanya ilçesinde başladı. Alanya'da bir işletmede çalışan Uyduran, ilçeye turist olarak gelen Louise ile tanışıklığı kısa sürede, yakın arkadaşlığa dönüşür. Ülkesine geri dönen Louise ile Bilal'ın ilişkisi internet ortamındaki sohbetle (chat) gelişir.
Sabahlara kadar sanal ortamda konuşmaya devam ederken, Eylül 2007'de Louise yeniden Türkiye'ye gelir. Birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulan 2 genç, ayrı kaldıkları dönemde msn'de görüşerek, aralarındaki sevgiyi ilerletir.
En sonunda evlenme kararı alan Bilal-Louise çifti, kendi aralarında nişan yaparak, bu konuda ilk adımı atar.
Hazırlıklarını tamamlayan Bilal-Louise'nin düğün töreni hem Adana merkezde, hem baba ocağı Kadirlide yapılacak. Louise, beyaz gelinlik giyip, ata binecek, eline kına yakacak. Evlilik kararı alana kadar çok düşündüğünü ve bunun için yakınlarına karşı bayağı mücadele verdiğini ifade eden Bilal Uyduran, Louise'nin bir Türk kızı gibi saygı ve sevgiyle dolu olduğana inanıyor.
"Çok sıcak kanlı. Bir kere buldum. Kaçırmak istemedim." sözleriyle duygularını aktaran Uyduran, müstakbel eşinin müslüman olması konusunda her hangi bir baskısının olmadığını, sadece bir kez yaptığı teklifi kabul ettiğini dile getiriyor.
Kendisine İngilizce'ye çevrilmiş Kur'an-ı Kerim verdiğini hatırlatan Uyduran, öğrendiği İslami bilgileri ise kendisiyle paylaşacağını anlatıyor.
Gündüz çalışıp, gece sabahlara karadar internette her meseleyi Louise ile paylaştığını vurgulayan Uyduran, "Şimdi 2 düğün yapacağız. Kınamız, gelinlik; her şeyimiz geleneklerimize göre olacak. Ata bile bindirmeyi düşünüyoruz." diyor.
Sofia Birgitta Louise Johonsson ise bir Türkle evlenmekten hiç tereddüt etmediğini belirtiyor.
"Ne bulacağımı biliyordum. Çok mutluyum." sözleriyle düşüncelerini yansıtan Johonsson, İsveç'te bir giyim firmasında müdür yardımcılığı yapıyor. Evlilik sonrası İsveç'e yerleşmeyi planlayan Louise, bunun nedenini Türkçe'yi bilmemesine ve oradaki iş imkanlarının genişliğine bağlıyor.
Bilal Uyduran'ın 2 çocuk annesi Ayşe Hanım ise oğlunun evliliğini baştan buyana desteklemiş. Oğlunun yabancı bir kızla evlilik kararını saygıyla karşıladığını ifade eden Ayşe Uyduran, "Onlar için sürekli dua ediyorum. En baştan buyana 'Rabbim bizler için hayırlısını ve hidayeti nasip et.' diyorum. Hamd olsun. Gelinimiz müslüman oldu. Mutluluğumuza ayrı bir güzellik kattı." şeklindi konuşuyor.
Emekli Kur'an Kursu Hocası olan teyze Esma Özdamar'da genç çiftlere ömür boyu mutluluk diledi.
Özdamar, Louise'nin çok güzel Kelime-i Şahadet getirdiğinin açıklıyor. Esma Hanım'ın eşi Zahit Özdamar'da çocukken Bilal'a her kızdıklarında "Gavur kızı alasın" diye takıldıklarını anlatarak, "Adama bir şeyi 40 defa söylersen yapmasa bile o işi yapar. Bizimki bu hesap. İlk önce bu evliliğe karşıydım. Ama kızı gördükten sonra, düşüncelerim değişti. Allah hayırlı uğurlu etsin." diye konuşuyor.
Sofia Birgitta Louise Johonsson'ın müslüman olmasından büyük mutluluk yaşadıklarını belirten Müftü Mehmet Barış, çiftleri tebrik ederek, birlikteliklerinin bir ömür boyu sürmesini temeni etti.
08.05.2008 10:22

Hiç yorum yok: