29 Haziran 2009 Pazartesi

Avrupalı kız Müslüman oldu


Avrupa Birliği Gençlik Değişim Programı Projesi kapsamında Mardin'e gelen Avrupalı gençlerden Natalia Sokrata, Müslüman olup ismini "Nadide" olarak değiştirdi.
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Gençlik Değişim Projesi kapsamında Çek, Letonya ve Bulgaristan'dan Mardin'e gelen 17 genç, Mardin Gençlik ve Kültürevi temsilcisi Hasan Yıldız'la birlikte Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar'ı makamında ziyaret etti.
Gençleri kabul eden Vali Kılıçlar, Türkiye'nin dış dünyada tanıtılmasında gençlere büyük iş düştüğünü belirterek, "Sizleri burada görmekten mutluluk duyuyoruz. Mardin'in tarihi yapısını ve kültürünü, dinler arası dayanışma ve kaynaşmasını, insanlar arasındaki engin hoşgörüyü bütün dünya insanlarının görmesini istiyoruz. Mardin'in tarihi yapısı ve kültürel değerleri, geçmişten bugüne gelen eşsiz medeniyetlerin eseridir. Geçmişten aldığımız bu değerleri, gelecek nesillere taşımanın ve dünya insanlarının hizmetine sunmanın gayreti içindeyiz" dedi. Vali Kılıçlar, ziyarette başını örten Letonyalı Natalia Sokrata'ın Mardin'deki ortamdan etkilendiği için Müslüman olduğunu öğrenince, Mardin'deki hoşgörü ortamının Avrupa Birliği'ndeki bütün ülkelere örnek olması gerektiğini söyledi.
4 gündür Mardin'de bulunan Avrupalı gençlerden Natalia Sokrata, bulunduğu ortamdan çok etkilendiğini dile getirerek, Müslüman olmak istediğini ve ismini "Nadide" olarak değiştirdiğini ifade etti. Türkiye'ye gelmeden önce bütün Müslümanlar'ı yanlış tanıdığını ve ön yargıyla onlara yaklaştığını söyleyen Natalia, "Mardin'e geldiğimde, buradaki Hıristiyanlar'ın Müslümanlar'la birlikte yaşadığını gördüm. Bu birliktelik, yüzyıllardan beri devam ediyor. Bu ortamdan çok etkilendim. Buraya geldiğimden beri İslam dinini araştırıyorum. Bana anlatılanlarla burada insanların yaşadığı İslam dini çok farklı. İslam'ın hoşgörü ve sevgi temelleri üzerine kurulduğunu anladım" diye konuştu.
Mardin'in tarihi, mimari ve kültürel yapısına hayran kaldıklarını ifade eden gençler, ülkelerinde burada gördükleri güzellikleri anlatacaklarını belirterek, kendilerine zaman ayırdığı ve gösterdiği ilgi için Vali Mehmet Kılıçlar'a teşekkür etti. Vali Kılıçlar, gençlere Mardin'in tarihi ve kültürel yapısını içeren CD ile gezi rehberi kitabı hediye etti.
1 Kasım 2006 Çarşamba

Hiç yorum yok: