14 Mart 2009 Cumartesi

Kendi romanından etkilenip Müslüman oldu

http://www.timeturk.com
Cuma, 13 Mart 2009

Endülüs Medeniyeti, İspanyol romancıların ilham kaynağı olmaya devam ediyor. İspanyol yazar, yazdığı romanının kahramanından etkilenip Müslüman oldu.
Endülüs, tarihi ve kültürel kimliğiyle geçmişte İspanyol yazarlarının ilham kaynağı olduğu gibi bugünde birçok çağdaş İspanyol yazarının, romancının ilham kaynağı olmakta.

Tarihi romanlar, kendisini Endülüs’ün engin mazisiyle ilgili yaratıcı bir kurgunun içinde bulan okuyucunun beğenisini topluyor. Okuyucu Endülüs tarihinin, mevcut medeniyetinin bir bileşeni olduğu düşüncesine varıyor.

Bu trendin kurucu romanları arasında yer alan Felipe Romero tarafından yazılan ve Granata’da yayınlanan ve düzenli baskıları yapılarak kısa sürede klasikler arasına girmeyi başaran "İpek Satıcısının İkinci Oğlu" romanıdır.
Hikâye, tarihte yaşanmış olaylardan ilham alıyor. İslam’ı yücelten ve Müslümanlarla birlikte yaşama çağrısında bulunan, Endülüs Müslümanlarının kovuşturmalarından dolayı kiliseyi aşağılayan Hıristiyan bir yazarın el yazmalarını kaçıran Müslümanların öykülerini anlatıyor.

Ünlü yazar, romancı Antonio Gala, Granata’da Müslüman efsanesinin en son dönemlerini konu edinen "Mor Yazılar" kitabıyla bu trende güç kazandırdı.

Kültürel Miras

Endülüs’ten ilham alan romancılardan birisi olarak kabul edilen Emilio Ballesteros’u “Sekiz yüz yıllık Endülüs tarihini görmezden gelemem” diyor ve ilave ediyor: “Biz İspanyollar bilinçli olarak üstü örtülmüş mazimizi Endülüs tarihinden ilham alınarak yazılan romanlarla yeniden keşfediyoruz. Keşfettiğimiz en önemli gerçeklik; İspanya ve Avrupa’nın kalkınmasında İslam Medeniyetinin çok büyük rolü olduğudur.”

Emilio Ballesteros’u Endülüs’ü konu edinen iki roman yayınladı. İlki “Bereket / La Baraka” ikincisi “Gözyaşı Membaı” ismini taşıyor.

Yazar ikinci kitabı hakkında şunları söylüyor: “Romanımda bir biriyle arkadaş olan üç şair karakterini canlandırıyorum. Her biri bir başka dine mensup. Granata Müslümanların yönetiminden Hıristiyanların eline geçerken yaşanan büyük değişiklikleri, bu insanların her şeye rağmen birlikte yaşama konusunda ne kadar arzulu olduklarını anlatıyor.”

Emilio Ballesteros

Emilio Ballesteros’u “Bereket” adlı romanında ise: Granata’lı Yahya isminde bir karakterin maceralarını anlatıyor. Çocukluk hatıralarının izini süren Yahya Müslüman kimliğini korumak için Kasr el-Hamra şehrinden kuzey Afrika’ya göç ediyor.

Romanının kahramanından etkilenip Müslüman oldu

İlginç olan şu ki, Emilio Ballesteros’u yazdığı romanın kahramanlarından birisinden etkilenerek Müslüman oldu. Ve kendisi şu anda Granata’nın en büyük camisinde düzenli olarak namazlarını eda ediyor.

Emilio, “Bazıları Bereket romanımda benim İslam’ı müdafaa ettiğimi söylüyor. Bütün yaptığım; Hıristiyanların yönetimi ellerine geçirmelerinden sonra dinini yaşamak için göç eden bir kahramanın hikâyesini anlatmaktır” diyor.

Endülüs tarihi romancılığının en tanınmış simalarından birisi olarak bilinen José Manuel Marin Garcia iki roman kaleme almıştır.. Bunlardan ilki olan “Safran” adlı romanında, adı Muhtar bin Salih olan Müslüman bir profesörün hayatını anlatıyor. Prof. Muhtar 1252 senesinde Hıristiyanların egemenliğinde olan bir köyde yaşamını sürdürmektedir.

Prof. Muhtar karşılaştığı dini baskılar sonucunda o zamanlar çok parlak bir yaşamın olduğu Endülüs’te yaşadığı köyünü terk etmek zorunda kalır. Değişik zamanlarda Granata, Sevilla ve Kurtuba şehirlerinde ikamet eder ve farklı dinlere mensup bilginlerle karşılaşır. Muhtar, birbirleriyle uyum içinde yaşayan farklı kültür ve dinlerin arasında yaptığı seyahatlerinin sadece fiziki bir mekân değişikliği olmadığı manevi açıdan da seyahatlerinden çok yararlandığını itiraf ediyor.

Barış suyu ve Tarihi romanlara büyük ilgi

“Barış suyu” adlı ikinci yapıtında yazar İspanya’nın batısında Extremadura bölgesinin Hortes kentinde yaşayan ve kentin yaşlı büyüklerinden sır alan bir gencin öyküsünü anlatmaktadır. Genç, engizisyon mahkemelerinin zulmünden kaçarak İspanyollardan uzak, izole bir şekilde yaşamını dağlarda sürdüren Müslümanlarla birlikte yaşamaktadır.







Hiç yorum yok: