6 Ekim 2009 Salı

Çinli 6 hemşire Müslüman oldu


İbrahim Acar / Vakit


İstanbul Müftülüğü’nde düzenlenen törenle Kelime-i Şehadet getiren hemşirelere “İhtida Belgesi” verildi. 1 yıllık araştırmalarının ardından Müslüman olmaya karar verdiklerini belirten hemşireler, manevi boşluktan kurtulduklarını kaydetti.Ülkeleri Çin’de tıp eğitimi gören Çinli hemşireler Ren Yuhuan (Jasmin), Hma Yanyan (Hany), He Dong (Haya), Kang Jianli (Kereema), Aesha Peng Qinghua (Aeshagül), Lia Qinqin (Şirin) ve Zhang Peili (Zuka), Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra Türkiyeli bir aile ile tanıştı. 29 yıldır Arabistan’da bulunan görüntü yönetmeni Ömer Faruk Aksoy’un eşi Siham Ambo ile dostlukları pekişen hemşireler, hiçbir dine mensup olmadıkları için kendilerini büyük bir boşlukta hissediyordu. Fenni ilim tahsil eden hemşirelerin manevi eksikliklerini giderme arayışı, yollarını İslâmiyet ile kesiştirdi. Cidde’de bir yandan çalışırken bir yandan da Siham Ambo’nun anlattıkları sayesinde kalpleri İslâm’a ısınan Çinli hemşireler, İslâm’ın engin hoşgörüsü ve manevi havasıyla zamanla adeta bütünleştiler.


EYÜP SULTAN, TOPKAPI SARAYI VE SULTANAHMET’E HAYRAN KALDILAR


Ömer Faruk Aksoy ile eşi Siham Ambo ile birlikte Türkiye’ye gezmeye gelen Çinli hemşireler, İstanbul’daki İslâm kültür ve medeniyetinin simgeleri olan manevi merkezleri gezdikten sonra şehadet getirmeye karar verdi. Sıcak Yuva Vakfı ile Mavi Haliç Kulübü’nün misafirleri olarak geçtiğimiz hafta İstanbul’a gelen hemşireler; gezdikleri Eyüp Sultan, Sultanahmet, Topkapı Sarayı ve Miniatürk gibi kentin manevi ve kültürel değerleri karşısında hayranlıklarını gizleyemediler.


AİLELERİNİN RIZASINI ALARAK ŞEHADET GETİRDİLER


İstanbul’daki manevi mekânları gördükten sonra ailelerinin de rızasını alarak şehadet getirmeye karar veren Çinli hemşireler, geçtiğimiz Çarşamba günü İstanbul Müftülüğü’nde düzenlenen bir merasimle Müslüman oldu. İstanbul Müftü Vekili Mehmet Aşık’ın eşliğinde Kelime-i Şehadet telaffuz eden Ren Yuhuan (Jasmin), Hma Yanyan (Hany), He Dong (Haya), Kang Jianli (Kereema), Aesha Peng Qinghua (Aeshagül) ve Zhang Peili (Zuka) İslâmiyet ile şereflendi. Sıcak Yuva Vakfı Müdürü Necmettin Üçyıldız’ın da hazır bulunduğu törende, İslâmiyet’i seçen hemşirelere Kur’an-ı Kerim ve İngilizce meali hediye edildi.Çinli hemşireler, şehadet getirdikten sonra İstanbul Müftü Vekili Mehmet Aşık ile objektiflerimize birlikte poz verdi. (Sağdan sola) Necmettin Üçyıldız, Ren Yuhuan (Jasmin), Hma Yanyan (Hany), He Dong (Haya), Kang Jianli (Kereema), Aesha Peng Qinghua (Aeshagül), Lia Qinqin (Şirin), Zhang Peili (Zuka) ve M. Said Özkan.


İHTİDA BELGESİ ALDILAR


Müslüman olan hemşirelere, Osmanlı döneminden beri devam eden bir uygulamayla “İhtida Belgesi” de verildi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve resmi belge özelliği taşıyan İhtida Belgesi’nde, İslâmiyet’i seçen kişinin kendi isteğiyle yaptığı başvuru sonucunda ilgili müftülük yetkilisinin telkiniyle şehadet getirdiği belirtiliyor. İhtida belgesinde Necmettin Üçyıldız ve M. Said Özkan’ın da şahit olarak adları ve imzaları bulunuyor.


“ARAŞTIRARAK KABUL ETTİK”


Törenin ardından görüşlerini sorduğumuz Çinli hemşireler, daha önce hiçbir dine mensup olmadıklarını ve yaklaşık 1 yıldır İslâm’ı araştırdıklarını söyledi. Araştırmalarını Türkiye gezisiyle taçlandırdıklarını belirten hemşireler, İslâmiyet’i seçmekten büyük bir manevi haz almaya başladıklarını ve manevi boşluktan kurtulduklarını ifade etti. İstanbul Müftülüğü’ndeki törene katılıp Kelime-i Şehadet getirdiği halde hâlâ tam olarak kararını veremediğini söyleyen Lia Qinqin (Şirin) ise hiçbir baskı altında kalmadan şehadet getirdiğini; ancak tam kabullenmek için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu ifade etti.



Hiç yorum yok: