9 Temmuz 2009 Perşembe

Hayat değiştiren hediye


İslam'la tanışıp Müslüman olarak Ayşe adını alan Ukraynalı 23 yaşındaki Christina Marfina, Türk nişanlısıyla birlikte ilk olarak Kanuni'nin eşi olan Ukraynalı Hürrem Sultan'ın türbesini ziyaret etti. Ukrayna'nın Odesa kentinde doğan Christina Marfina, ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra bankada çalışmaya başladı. Ortodoks olan Marfina, ablasının bir arkadaşının kendisine hediye ettiği Kur'an sayesinde, 17 yaşında ilk kez İslam'la tanıştı. Görevli olarak Odesa'ya giden İbrahim Topaloğlu'yla yaşamını birleştirme kararı alan Marfina, 15 gün önce Türkiye'ye gelerek Müslüman oldu ve Ayşe adını aldı. Bugünlerde evlilik hazırlıkları yapan Ayşe, Türkçe öğrenmek için de büyük bir çaba harcıyor.
TESETTÜR NORMAL
Müslüman olduktan sonra çok büyük huzur bulduğunu anlatan Ayşe, tesettürü de hemen benimsemiş. Yeni giyim tarzının kendisine garip gelmediğini belirten Ayşe, "Ukrayna'da zaten açık giyinmez, içki içmez, gece hayatını sevmezdim. İncil ile Kur'an çok farklı. İncil bir insan tarafından yazılmış gibi. Ama Kur'an'da yazanlar çok daha farklı. Beni özellikle tek Allah inancı çok etkiledi. İslam'ı seçmemdeki en önemli neden bu" dedi. Nişanlısı İbrahim için, "Hep bir Müslümanla evlenmek istemiştim. İbrahim çok zeki, bilgili, sadık. Ukrayna'da erkekler sadık değil ve aile bağlarına önem verilmiyor" diye konuştu. Ayşe'nin Türk nişanlısı İbrahim Topaloğlu da onun çok uyumlu ve iyi huylu olduğunu belirtti.
Bir döneme damgasını vuran kadın
Aslen Ukraynalı olan Hürrem Sultan'ın asıl adı Roxelanne'di. Kırım Hanı tarafından Osmanlı sarayına sunulan Hürrem Sultan, Kanuni'nin güvenini kazandıktan sonra entrikalarıyla tarihe geçti. Veliaht Mustafa ve annesi Gülbahar Hatun'u boğdurtan Hürrem Sultan, devlet yönetiminde oldukça büyük pay sahibi oldu; ancak en büyük arzusu olan oğullarından birinin tahta çıkışını göremeden 52 yaşında öldü.

Hiç yorum yok: